Guide til køb af hjertestarter

Der findes mange slags hjertestartere på markedet. Men hvad er egentlig forskellen på dem? Hvad koster en hjertestarter og hvorfor er der stor forskel i pris på hjertestartere? Vi guider dig igennem, hvad du skal overveje, når du skal købe en hjertestarter.

Der findes mange forskellige hjertestartere på markedet. Overordnet set fungerer de på samme måde: de analyserer hjerterytmen og afgiver et stød til en person med hjertestop, hvis der er en stødbar rytme. Men der er alligevel stor forskel på de forskellige hjertestartere. Her kan du læse mere om nogle af forskellene, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en hjertestarter.

Hvad koster en hjertestarter?

Prisen for en hjertestarter varierer typisk fra 8.000 kr. til 22.000 kr. Ligesom med mange andre ting hænger pris og kvalitet sammen. De dyrere modeller af hjertestartere er generelt mere robuste, driftssikre og har en længere levetid. Det kan derfor være en god investering, at vælge en af de dyrere modeller. Producenter af disse modeller giver også ofte længere garanti.

Hvad koster det at vedligeholde en hjertestarter?

Der er stor forskel på de løbende udgifter til vedligeholdelse af en hjertestarter. På de fleste modeller skal der skiftes stødpads og batterier hvert 2. år eller 4. år. Hvorimod andre modeller kun skal have skiftet stødpads og batterier 1-2 gange på 10 år. Inden du køber hjertestarter, bør du derfor undersøge, hvor ofte hjertestarteren skal have skiftet batteri og elektroder og hvad det koster pr. udskiftning. Så får du en god ide om vedligeholdelsesomkostningerne. Det er også værd at tage med i ligningen, når man sammenligner priser på hjertestartere.

Giv ansvaret for vedligeholdelsen af din hjertestarter til professionelle fagfolk

Hvis du helst er fri for selv at stå for vedligeholdelsen af din hjertestarter, så få en serviceaftale. Med en serviceaftale overlader du ansvaret til professionelle fagfolk, som holder styr på batteri og elektrode for dig. De kommer årligt ud og kontrollerer din hjertestarter, og sørger for, at din hjertestarter forbliver funktionsdygtig og klar til brug. Læs om 7 gode grunde til at vælge en Hjertevagt serviceaftale.

Brugervenlighed

De fleste hjertestartere benytter audiovejledning, som med en stemme fortæller, hvad man skal gøre. De mere brugervenlige hjertestartere understøtter audiovejledningen med tekstdisplay og billeder på skærmen, så det er så nemt som muligt at bruge hjertestarteren. Ofte tilpasses audiovejledningen og billederne på skærmen, i takt med at du bruger hjertestarteren. Vejledningen tilpasses også, hvis personen der har hjertestop, er et barn.

Guide til effektiv hjertemassage

Effektiv hjertelungeredning (hjertemassage) holder blodcirkulationen i gang og giver ilt til kroppen. Det øger chancen for genoplivning betydeligt. Ud over at guide førstehjælperen i at påsætte elektroderne og benytte hjertestarteren, kan de mest brugervenlige hjertestartere også give feedback på kvaliteten af den hjertelungeredning der gives. Gennem målinger i elektroden, kan hjertestarteren registrere dybden og hastigheden af de afgivne tryk i realtid. Hjertestarteren guider herefter førstehjælperen til at udføre den mest effektive hjertelungeredning, ved f.eks. at give besked om at trykke hårdere og til at holde den rigtige rytme. Feedback på hjertelungeredning kræver dog, at man vælger en hjertestarter, der måler på trykdybde og frekvens med accelerometer teknologi (feedback teknologi).

Hurtig analyse og opladning

God hjertelungeredning øger chancen for at stød fra en hjertestarter vil virke effektivt. Der bør være så få pauser i hjertelungeredningen som muligt. Derfor bør teknologien i hjertestarteren være godt nok til, at hjertestarteren kan analysere og oplade hurtigt, så du kan afgive et stød til personen med hjertestop, med kortest mulig pause i din hjertelungeredning. Det giver derfor god mening at vælge en hjertestarter, som er hurtig til at analysere og oplade til stød.

Skal hjertestarteren kunne anvendes på et barn?

De fleste hjertestartere kan også anvendes på børn. Dette kræver dog som oftest, at du skifter til børne-stødpads, før hjertestarteren kan bruges på et barn. Nogle få hjertestartere kan anvendes på både voksne og børn, uden skift af stødpads. Her undgår du altså at bruge kostbar tid på at skifte stødpads. Det er derfor en god idé, at vælge en hjertestarter med denne funktion, specielt hvis hjertestarteren skal hænge i en institution, skole, sportshal eller andre steder hvor der færdes mange børn.

Hvilket miljø skal hjertestarteren opbevares?  

Nogle hjertestartere tåler ikke fugt og støv, mens de bedste hjertestartere både tåler støv og er stænktætte. Derfor skal man gøre sig klart, i hvilket miljø hjertestarteren skal opbevares og bruges. Skal hjertestarteren f.eks. hænge i en svømmehal med meget fugt eller i en produktionsvirksomhed med meget støv, bør du købe en hjertestarter der kan tåle dette.

Skal hjertestarteren hænge ude eller inde?

Vi anbefaler, at hjertestartere fortrinsvis opsættes udendørs og i det offentlige rum, hvor de kan være tilgængelige 24 timer i døgnet. Enkelte hjertestartere kræver dog opbevaring ved minimum 15 grader, og egner sig dermed ikke til udendørs opbevaring. Så husk at tjekke dette i produktspecifikationerne eller spørg din forhandler, hvis du ønsker at hjertestarteren skal hænge udenfor. Hvis hjertestarteren skal opsættes udendørs, skal den opbevares i et udendørs hjertestarterskab, så hjertestarteren beskyttes optimalt mod kulde, varme og fugt. Her kan du læse vores 5 gode råd om valg af hjertestarterskab.

Teknologi og funktioner

Nogle af de dyrere modeller har også funktioner, som de billigere og mere simple modeller ikke har. Disse hjertestartere benytter en mere udviklet teknologi, som er blevet til gennem mange års intens forskning og udvikling. Denne teknologi både højner kvaliteten af det stød der gives og øger brugervenligheden væsentligt. Faktorer som kan være afgørende, når et menneske skal genoplives.

Selvtest – hvor grundigt og hvor ofte skal det udføres?

Det er vigtigt løbende at tjekke, om hjertestarteren virker som den skal. De fleste hjertestartere kan foretage en selvtest. Men der er stor forskel på, hvor ofte hjertestarteren udfører testen og hvad den tester for. Nogle modeller udfører kun selvtest af batteriet, mens andre hjertestartere tjekker både batteri, elektroder samt den interne elektronik. Hvor ofte hjertestarteren foretager en selvtest varierer fra model til model. Vi anbefaler at vælge en hjertestarter som laver en grundig selvtest en gang om ugen, så fejl på hjertestarteren hurtigt kan blive opdaget og udbedret.

Hvor nemt er det at opdatere hjertestarteren?

I takt med at forskerne får ny viden om genoplivning, ændres og opdateres retningslinjerne på området. Det kan derfor blive nødvendigt at opdatere din hjertestarter ind i mellem, så den følger de nye retningslinjer. Derfor er det en god ide at undersøge, hvor nemt det er at opdatere din hjertestarter. Skal den sendes tilbage til forhandleren for at dette kan gøres? Eller kan det nemt udføres, uden du behøver at sende den afsted?

Tilskud til hjertestarter

TrygFonden og Hjerteforeningen har fokus på at øge antallet af hjertestartere i beboelsesområder, hvor hjertestarterne kan være tilgængelige for alle døgnet rundt. Derfor donere TrygFonden, to gange årligt, 50 hjertestartere til udvalgte ansøgere, mens man hos Hjerteforeningen kan gå sig til en hjertestarter ifm. deres årlige Landsuddeling. Læs om mulighederne for tilskud til en hjertestarter.

 

Hvordan virker en hjertestarter?

Hjertestarterens elektroder sættes på den livløse person. Placér de to elektroder på personens brystkasse. Den ene elektrode sættes under kravebenet på højre side og den anden placeres ca. 10 cm under armhulen i venstre side. Hjertestarteren begynder automatisk at analysere den elektriske aktivitet i hjertet, og fortæller herefter, om stød anbefales. Læs mere i artiklen ‘Hvordan virker en hjertestarter’.

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.