5 ting du skal overveje, når du skal vælge et hjertestarterskab

En guide til valg af hjertestarterskab

Hvad skal du kigge efter, når du skal købe et hjertestarterskab til din hjertestarter? Vi har lavet en guide med de fem vigtigste punkter, du skal overveje, når du skal vælge et hjertestarterskab.

Der er en stor chance for, at du allerede har købt en hjertestarter, hvis du læser dette. Vi håber ikke, at du nogensinde får brug for den – men skulle situationen opstå, er det vigtigt, at hjertestarteren er fuldt funktionsdygtig og lige ved hånden. Hvordan sørger man for det? 

Det gør man bl.a. ved at opbevare hjertestarteren i et hjertestarterskab, som kan holde hjertestarteren beskyttet mod vind og vejr, tilgængelig og klar til brug. Det vil være uheldigt at have købt den bedste hjertestarter på markedet for så at opbevare den i et hjertestarterskab, der ikke kan leve op til bl.a. den opbevaringstemperatur, som hjertestarteren har.

Hvilket hjertestarterskab skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige hjertestarterskabe på markedet, og det kan være svært at navigere i de mange egenskaber og designs. Mange forhandlere vil sige ”køb et skab, der passer til dine behov”, men det er ikke til megen hjælp, hvis man ikke ved hvilke behov, man har. Derfor har vi lavet en guide med de fem vigtigste punkter, du skal overveje, når du skal vælge et hjertestarterskab.

Fem ting du skal overveje, når du skal vælge et hjertestarterskab

 1. Placering: Skal din hjertestarter hænge indenfor eller udenfor?

Du har købt en hjertestarter, og skal nu beslutte dig for det helt rigtige hjertestarterskab.

Det er vigtigt, at skabet matcher den placering, hjertestarteren skal have. Her menes der ikke, om den skal hænge på den ene eller den anden væg – men derimod om hjertestarteren skal hænge udendørs eller indendørs. Første step er at beslutte dig for, om du vil hænge hjertestarteren indenfor eller udenfor.

Vi vil til enhver tid anbefale, at man placere sin hjertestarter udendørs i et hjertestarterskab, så alle har adgang til den.

2. Synlighed: Kan man finde din hjertestarter?

Det er vigtigt, at hjertestarteren er synlig for folk. Synlighed er med til at skærpe folks bevidsthed om hjertestarteren og dens placering – samt minimere tiden brugt på at lede efter den. Tid, som kan være af afgørende betydning ved hjertestop.

Øget synlighed kan opnås med det rigtige hjertestarterskab. Undersøg derfor; Kan hjertestarterskabet ses fra lang afstand? Er skabet synligt i mørke? Er der lys i skabet? Medfølger der skilte ved køb af hjertestarter eller hjertestarterskab? Alle ting, som kan hjælpe med at lede førstehjælperen, eksempelvis hjerteløberen, til hjertestarteren hurtigst muligt.

Nogle hjertestarterskabe er som standard udstyret med reflekser og lys, som hjælper med at lokalisere skabet i mørke. Andet step er at vælge et hjertestarterskab, der er synligt på lang afstand – både i dagslys og i mørke. Det er en god idé at sikre dig, at skabet som minimum har indbygget lys. 

Vi anbefaler, at du vælger et hjertestarterskab med indbygget lys og refleks-markeringer på siderne. På den måde er hjertestarterskabet lettere at få øje på – også i mørke.

3. Temperaturregulering: – Sådan sikrer du, at din hjertestarter er klar til brug

I Danmark kan der også blive meget koldt med temperaturer under frysepunktet. Mange hjertestarterskabe er udstyret med varme, der kan holde hjertestarteren opbevaret indenfor brugs- og opbevaringstemperatur – men det er langt fra alle hjertestarterskabe.

Tredje step er at vælge et hjertestarterskab, som kan beskytte din hjertestarter optimalt mod varme, kulde og fugt. Du skal derfor sikre dig, at hjertestarterskabet som minimum har indbygget varme – og gerne også en god ventilation.

Hjertestartere har, ligesom mange andre elektriske apparater, begrænsninger i forhold til brugsdygtighed ved visse temperaturer. De fleste hjertestartere er funktionsdygtige mellem 0 og 40 grader, og bør derfor opbevares i et skab (udendørs), som kan sikre, at hjertestarteren opbevares indenfor dens brugs- og opbevaringstemperatur.

Høj luftfugtighed og skiftende temperaturer er kendetegnet ved det danske klima. Et hjertestarterskab, placeret midt i solen på en varm sommerdag, kan have en indvendig temperatur på op mod 60 grader. Det er problematisk, hvis hjertestarteren ikke virker over 40 grader. For at køle hjertestarteren har nogle hjertestarterskabe indbygget ventilation. Dette kan hjælpe med at holde hjertestarteren under 40 grader – og derudover også afhjælpe fugt i hjertestarterskabet.   

Såfremt hjertestarteren skal hænge i et nordisk klima, som fx Danmark, anbefaler vi, at du vælger et hjertestarterskab med god ventilation og varme.

OBS: Enkelte hjertestartere er ikke funktionsdygtige under 15 grader, og egner sig dermed ikke til udendørs opbevaring. Tjek produktarket, som følger med din hjertestarter for at finde din hjertestarters brugs- og opbevaringstemperatur.

4. Tilgængelighed: Skal din hjertestarter være frit tilgængelig?

En hjertestarter, som er tilgængelig 24/7 i et udendørs hjertestarterskab, har langt større chance for at hjælpe en person med hjertestop, end en hjertestarter, der er låst inde i et hjertestarterskab eller i en bygning. Langt de fleste hjertestop sker efter kl. 17 og derfor udenfor normal åbningstid.

Ønsker man, at hjertestarten skal kunne hjælpe flest muligt, er det derfor nødvendigt at hænge denne udendørs i et hjertestarterskab uden lås. Er hjertestarteren låst inde, enten med lås på hjertestarterskabet, eller i en bygning, kan det forsinke adgangen til hjertestarteren.

Er hjertestarteren til enhver tid tilgængelig, er der langt større chance for, at den kan være til gavn. Hvem ved, måske er det netop din hjertestarter, der redde et liv. Frygter man, at ens hjertestarter vil blive udsat for hærværk, hvis den ikke er låst inde, kan vi aflive den myte. Det sker yderst sjældent.

Trygfondens undersøgelser viser, at antallet af hjertestartere der udsættes for hærværk er minimal. Grethe Thomas, projektleder og koordinator for Trygfondens akutindsatser indenfor livreddende førstehjælp, udtaler: ”Det er generelt et meget lavt antal hjertestartere, der bliver udsat for hærværk. Det virker til, at folk har respekt for dem.”

Step 4 er at beslutte sig for, om hjertestarteren skal være frit tilgængelig i et udendørsskab uden lås – eller om man ønsker at begrænse adgangen til hjertestarteren fx ved at placere hjertestarteren indendørs.

Vi anbefaler, at man ALTID vælger et udendørs hjertestarterskab uden lås – og placerer det, så flest muligt har adgang til hjertestarteren.

5. Alarm og overvågning: Skal dit skab overvåge din hjertestarter?

De fleste hjertestarterskabe er udstyret med en alarm, hvor der lyder en høj tone, når skabet åbnes. Alarmen har ikke til hensigt at skræmme folk for at bruge hjertestarteren, men derimod at skabe opmærksomhed og henlede omgivelserne opmærksomhed på en krisesituation. Andre hjertestarterskabe har både alarm, når skabet åbnes – og intelligent overvågning af både hjertestarteren og skabet. Her overvåges bl.a. hjertestarterens funktionsdygtighed.

Skulle der opstå en fejlmelding på hjertestarteren eller skabet, afgiver hjertestarterskabet en alarm. Denne lyd skal henlede folks opmærksomhed på problemet, så det kan løses hurtigst muligt. Enkelte skabe kan også sende en SMS til ejeren af hjertestarteren, når hjertestarteren fjernes fra skabet, så man ved, at den er taget i brug.

Femte step er at beslutte sig for, hvor intelligent et hjertestarterskab, man ønsker at have. Skal der lyde en alarm, når skabet åbnes? Skal skabet overvåge hjertestarteren og skabet – og give besked, hvis der skulle opstå en fejl, eller hvis hjertestarteren fjernes?

Vi anbefaler, at man vælger et hjertestarterskab med både alarm og overvågning. Alarm, ved åbning af skabet, er vigtig for at tiltrække ekstra opmærksomhed og hjælp i en situation med hjertestop. Overvågning af hjertestarteren og skabet kan derudover hjælpe med at sikre, at hjertestarteren er funktionsdygtig – og klar til brug.

Brug for hjælp til montering af dit hjertestarterskab?

Vi kan hjælpe dig med montering og installation af dit udendørs hjertestarterskab. I samarbejde med EL:CON får du sat dit skab op efter gældende lovkrav. Kontakt os og få et tilbud på opsætning af dit udendørs hjertestarterskab. 

Registrering

Til sidst vil vi anbefale, at du registrerer din hjertestarter på hjertestarter.dk

Ved at registrere din hjertestarter i Hjertestarter-Netværket, kan du være med til at redde liv. Når du har registreret din hjertestarter på hjertestarter.dk, bliver den synlig på kortet og tilgængelig for danskerne – også via app’en TrygFonden Hjertestart (indsæt evt. link over til artikel om app’s).

Samtidig bliver hjertestarteren synlig for landets 1-1-2-vagtcentraler, så de sundhedsfaglige medarbejdere kan dirigere førstehjælpere til den nærmeste hjertestarter i tilfælde af hjertestop ved opkald til 1-1-2.

Køb et hjertestarterskab her

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.