Hjertevagt sponsorerer Team Rynkeby

Team Rynkeby har igen i år ZOLL hjertestartere med på turen til Paris.

Når mere end 2.000 Team Rynkeby-ryttere til sommer sætter sig i sadlen for at cykle turen til Paris, for at samle penge ind til børn med kritiske sygdomme og deres familier, har hvert enkelt serviceteam en ZOLL hjertestarter med.

Hjertevagt er stolte af for tredje år i træk at kunne kalde sig sponsor af Team Rynkeby – og være med til at skabe opmærksomhed og samle penge ind til livsvigtig forskning, der bidrager til, at flere børn kan overleve kræft med færre senfølger.

Du har utvivlsomt set de grønne skabe med hjertet og det tydelige ”AED” påtrykt. ”Automated External Defibrillator” betyder forkortelsen, som signalerer, at der bag glaslågen på skabet hænger en hjertestarter.

De grønne hjertestarterskabe hænger i dag mere end 24.000 steder i hele landet, og er blevet en så almindelig del af gadebilledet, at det er svært at forestille sig, at det har kunnet være anderledes.

Men de offentligt tilgængelige hjertestartere er faktisk en relativ ny ting i Danmark, fortæller Stefan Sparvath, produktspecialist og førstehjælpsinstruktør hos virksomheden Hjertevagt.

– Indtil 2003 var det ikke lovligt for lægmand at anvende en hjertestarter. Det var noget, der var forbeholdt uddannet sundhedspersonale, siger han.

En tur til USA ændrede alt

På en rejse til USA i 2002 opdagede Knut Clem, en af Hjertevagts grundlæggere, at der på mange offentlige steder – blandt andet i lufthavnene – hang hjertestartere.

Knut, som på det tidspunkt allerede solgte medicinsk udstyr, tog ideen om hjertestarterne med sig hjem, i håb om at der på et tidspunkt også ville blive et marked for offentligt tilgængelige hjertestartere i Danmark.

Sammen med sin bror, Frederik Clem, startede Knut samme år virksomheden Hjertevagt, og påbegyndte pionerarbejdet med at få udbredt kendskabet til hjertestartere i Danmark.

Give noget tilbage

Hjertevagt er en del af virksomheden Medidyne, der i dag beskæftiger godt 80 medarbejdere i hele Norden. Hjertevagt er Danmarks førende leverandør af hjertestartere og førstehjælpskurser. Virksomheden har opsat mere end 20.000 hjertestartere, som har reddet flere end 160 liv.

– Med tiden er vi blevet en sund forretning med en god vækst, men det har også altid været et mål for os, at give noget tilbage, siger Stefan Sparvath.

Hjertevagt samarbejder blandt andet med Hjerteforeningen og TrygFonden om levering af hjertestartere. Og igen i år har vi indgået et samarbejde med Team Rynkeby om at levere hjertestartere til samtlige 24 danske hold og 9 finske hold.

– Hos Hjertevagt brænder vi for at gøre en forskel for andre mennesker. Vi har en stærk kultur og værdier, som afspejles i vores adfærd. En af disse værdier er ansvarlighed, som vi synes passer godt sammen med alt hvad Team Rynkeby står for. Vi er meget stolte over for andet år i træk at kunne kalde os for platinsponsor for Team Rynkeby, og være teamsponsor for 6 hold. På den måde håber vi at kunne gøre en lille forskel for de alvorligt syge børn og deres familier, som Team Rynkeby støtter, siger Knut Clem.

Hjertestop som en punktering

– I starten af vores virksomheds levetid handlede vores arbejde i høj grad om at fortælle danskerne, at der er noget, der hedder hjertestartere og hvordan man bruger dem.

Nu handler det i højere grad om at fortælle folk, at de ikke skal være bange for at tage hjertestarteren i brug, hvis det bliver nødvendigt, siger Stefan Sparvath.

– Hjertestarteren er et stykke avanceret elektronik, som selv måler, om der kan stødes, så man skal ikke være nervøs for at gøre noget galt. Tværtimod, fortsætter han og bruger en cykelmetafor:

– Et hjertestop er lidt som en punktering på en cykelslange. Man kan godt blive ved med at pumpe en punkteret cykelslange, men luften bliver ved med at sive ud, og på et tidspunkt bliver man træt. Et stød på hjertet fungerer som en lap, og jo før man sætter lappen på, jo mindre risiko er der for, at hullet på slangen bliver større. Bruger du en hjertestarter indenfor de første 3-5 minutter, er du med til at øge overlevelseschancen med 50-70 % ved et hjertestop, siger Stefan Sparvath.

Giver tryghed

Udbredelsen af hjertestartere kan aflæses direkte i overlevelsesstatistikkerne. Chancen for at overleve et hjertestop uden for et hospital i Danmark er firedoblet siden 2001. Det har intet andet land præsteret.

– Ingen af os håber naturligvis, at hjertestarterne skal i brug. Men hvis uheldet skulle være ude, er det trygt at vide, at vi har dem med, siger Steffen Juncker, Landechef for Team Rynkeby Danmark.

– Udover at hjertestarterne i bilerne skal være med til at give tryghed på holdene, håber jeg også, at vi med samarbejdet med Hjertevagt kan være med til at udbrede kendskabet til brugen af hjertestartere, så flere ved, hvordan de skal gribe ind, hvis behovet opstår, siger han.

Ønsker du at vide mere om hjertestartere, kan du læse mere i vores artikel ‘Hvordan virker en hjertestarter‘.

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.