Med dit køb støtter du Hjerteforeningens livsvigtige arbejde
Forside / Hjertestartere
Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af pludseligt, uventet hjertestop uden for hospitalerne. Cirka 14 % af disse personer overlever (2022). Hjertestop rammer mennesker i alle aldersgrupper, men risikoen stiger med alderen.
Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis man omgående yder livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, omgående starter hjertelungeredning (HLR) og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt.
HLR består grundlæggende af to handlinger: brystkompressioner for at skabe blodcirkulation og indblæsninger for at levere ilt til kroppen. Dermed kan man i en begrænset periode beskytte de vitale organer som hjertet og hjernen mod varig skade.
HLR alene vil sjældent kunne ”genstarte” hjertet. Det vil i de fleste tilfælde kræve elektrisk stød/defibrillering fra en hjertestarter, som er den mest effektive behandling ved hjertestop.
Skal flere overleve deres hjertestop, kræver det, at vi i Danmark udbreder kendskabet til HLR og øger tilgængeligheden af hjertestartere samt villigheden til at bruge dem. På den måde vil flere kunne overleve et hjertestop i fremtiden.
Prisen for en hjertestarter ligger på 8.000-22.000 kr. Pris og kvalitet hænger ofte sammen og det gælder også for hjertestartere. Generelt set er de dyrere modeller mere driftsikre, brugervenlige, robuste og har en længere levetid. Derfor kan det være en god investering, at vælge en af de dyrere modeller. Ofte giver producenterne af disse modeller også længere garanti.
Du bør også tage vedligeholdelsesomkostningerne med i regnestykket, når du sammenligner priser på hjertestartere. Der er nemlig stor forskel på de løbende udgifter til vedligeholdelse af en hjertestarter. På de fleste modeller skal der skiftes stødpads og batterier hvert 2. år. Hvorimod andre modeller kun skal have skiftet stødpads og batterier 1 gang på 10 år. Inden du køber hjertestarter, bør du derfor undersøge, hvor ofte hjertestarteren skal have skiftet elektroder og batteri – og hvad det koster pr. udskiftning. Så får du en god ide om de løbende udgifter til hjertestarteren.
I vores guide til køb af hjertestarter, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på og bør overveje inden du køber en hjertestarter. Læs også om mulighederne for tilskud til en hjertestarter eller leje af hjertestarter.
Mere end 20 års erfaring
med salg af genoplivningsudstyr
Danmarks førende leverandør
af hjertestartere og førstehjælpskurser
Mere end 20.000 hjertestartere
er opsat over hele Danmark
Flere end 160 liv er reddet
med vores hjertestartere
En hjertestarter er et lille, transportabelt, batteridrevet apparat, der kan analysere hjerterytmen og afgive et stød, ”genstarte hjertet” hvis indiceret. Til hjertestarteren følger stødelektroder, der skal sættes på brystkassen. Når hjertestarteren tændes, vil den guide dig gennem hele processen.
En hjertestarter er sikker og effektiv at bruge for lægfolk og sundhedsfagligt personale. Lægfolks brug af hjertestarter gør det muligt at afgive stød, mange minutter før den professionelle hjælp overtager, hvilket øger sandsynligheden for overlevelse markant.
Når et hjertestop opstår, er der i begyndelsen ofte ”elektrisk kaos” i hjertet, hvilket betyder, at hjertet ikke trækker sig ordentligt sammen og derfor ikke pumper blodet rundt i kroppen.
Denne tilstand kaldes ventrikelflimmer/stødbar rytme (VF). I den tidlige fase af VF kan et eller flere stød fra en hjertestarter standse det elektriske kaos i hjertet og få hjertet til at pumpe igen. Det er afgørende, at der stødes så hurtigt som muligt, efter at hjertestoppet er indtruffet.
Hjertestarteren kan ikke vurdere, om personen har hjertestop, men analyserer via stødelektroderne hjerterytmen og fortæller herefter, om stød anbefales.
Hvis stød anbefales, vil hjertestarteren fortælle, at man skal trykke på den blinkende stødknap. Hvis stød ikke er muligt, vil hjertestarteren fortælle, at man straks skal starte HLR. Det er ikke muligt at komme til at støde, hvis hjertestarteren ikke anbefaler dette.
En hjertestarter kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for automatisk ekstern defibrillator.
Når en person får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige. Og mange menneskeliv kan reddes, hvis du udnytter minutterne rigtigt: Ringer 1-1-2, starter hjertelungeredning og får hentet en hjertestarter.
Man kender ikke altid årsagen til hjertestop, men ofte skyldes det en blodprop i hjertet. Hjertestoppet kan opstå, når en eller flere af hjertets kranspulsårer, som forsyner hjertemuskulaturen med blod, bliver blokeret af en blodprop.
Ved et hjertestop begynder hjertet som regel at flimre, fordi de elektriske signaler i hjertet løber løbsk. Det bevirker, at hjertet ikke længere kan pumpe blod og ilt rundt i kroppen.
Et elektrisk stød med en hjertestarter vil ofte kunne få hjertet til at slå igen. Og jo tidligere i forløbet stødet gives, jo større er chancen for, at personen overlever.
I Danmark ligger den gennemsnitlige responstid for ambulancer på ca. 8 minutter. På dette tidspunkt vil chancen for at overleve være minimal. Chancen for at overleve et hjertestop falder med ca. 10 procent pr. minut, så det vigtigste er, at du gør noget. Uden hjælp overlever personen ikke.
Vi er klar til at rådgive og hjælpe dig
Nedenstående liste giver imidlertid eksempler på steder, hvor det giver mening en hjertestarter placeres
Det primære formål med hjertestartere er naturligvis at redde liv. Derudover er der flere fordele for den enkelte arbejdsplads:
Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.