Med dit køb støtter du Hjerteforeningens livsvigtige arbejde
Der findes mange forskellige hjertestartere på markedet. Overordnet set fungerer de på samme måde: De analyserer hjerterytmen og afgiver et stød til en person med hjertestop, hvis der er en stødbar rytme. Men der er alligevel stor forskel på de forskellige hjertestartere. Med denne guide hjælper vi dig igennem hele processen ved køb af en hjertestarter.
Prisen for en hjertestarter varierer typisk fra 8.000 kr. til 22.000 kr. Ligesom med mange andre ting hænger pris og kvalitet sammen. De dyrere modeller af hjertestartere er generelt mere robuste, driftssikre og har en længere levetid. Det kan derfor være en god investering at vælge en af de dyrere modeller. Producenter af disse modeller giver også ofte længere garanti.
Nogle af de dyrere modeller har også funktioner, som de billigere og mere simple modeller ikke har. Disse hjertestartere benytter en nyere teknologi, som er blevet til gennem mange års intens forskning og udvikling. Denne teknologi både højner kvaliteten af det stød, der gives og øger brugervenligheden væsentligt. Faktorer som kan være afgørende, når et menneske skal genoplives.
Der er stor forskel på de løbende udgifter til vedligeholdelse af en hjertestarter. På de fleste modeller skal der skiftes stødpads og batterier hvert 2. år eller 4. år. Hvorimod andre modeller kun skal have skiftet stødpads og batterier hvert 5. år. Inden du køber en hjertestarter, bør du derfor undersøge, hvor ofte hjertestarteren skal have skiftet batteri og elektrode og hvad det koster pr. udskiftning.
En tommelfingerregel er at lave en beregning på udskiftning af batteri og elektrode over en 10-årig periode. Så får du en god ide om vedligeholdelsesomkostningerne. Det er værd at tage med i ligningen, når man sammenligner priser på hjertestartere.
De fleste hjertestartere benytter audiovejledning, som med en stemme guider dig til, hvad du skal gøre. De mere brugervenlige hjertestartere understøtter audiovejledningen med tekstdisplay og billeder på skærmen, så det er så nemt som muligt at bruge hjertestarteren. Undervejs i genoplivningen vil hjertestarteren fortælle dig, hvornår du skal give kunstigt åndedræt, hjertemassage og hvornår der skal gives stød.
Effektiv hjertelungeredning (hjertemassage) holder blodcirkulationen i gang og giver ilt til kroppen. Det øger chancen for genoplivning betydeligt. Ud over at guide førstehjælperen i at påsætte elektroderne og benytte hjertestarteren, kan de mest brugervenlige hjertestartere også give feedback på kvaliteten af den hjertemassage, der gives.
Gennem målinger i elektroden kan hjertestarteren registrere dybden og hastigheden af de afgivne tryk i realtid. Hjertestarteren guider herefter førstehjælperen til at udføre den mest effektive hjertemassage, ved f.eks. at give besked om at trykke hårdere og til at holde den rigtige rytme (frekvens).
Feedback på hjertemassagen kræver dog, at man vælger en hjertestarter med Real CPR Help feedback-teknologi, der måler på trykdybde og frekvens med accelerometer-teknologi.
God hjertelungeredning øger chancen for at stød fra en hjertestarter vil virke effektivt. Udover trykdybden på hjertemassagen og frekvensen, bør der være så få pauser i hjertelungeredningen som muligt. Derfor bør teknologien i hjertestarteren være hurtig nok til, at hjertestarteren kan analysere og oplade, så du kan afgive et stød til personen med hjertestop, med kortest mulig pause i din hjertelungeredning.
Forskning har vist, at minimering af tiden fra hjertemassage til stød kan forbedre overlevelseschancerne. Det giver derfor rigtig god mening at vælge en hjertestarter, som er hurtig til at analysere og oplade til stød. Rapid Shock teknologien som er indbygget i nogle hjertestartere, tilbyder markedets hurtigste analysetid (under 5 sekunder) og analyserer under igangværende kompressioner.
De fleste hjertestartere kan også anvendes på børn. Dette kræver dog som oftest, at du skifter til børne-elektrode før hjertestarteren kan bruges på et barn.
Nogle få hjertestartere kan anvendes på både voksne og børn, uden skift af elektrode. Her undgår du altså at bruge kostbar tid på at skifte elektrode. Det er derfor en god idé at vælge en hjertestarter med børne-funktion, specielt hvis hjertestarteren skal hænge i boligområder, institutioner, skoler, idrætsklubber eller andre steder, hvor der færdes mange børn.
Når du køber en hjertestarter, er det vigtigt at finde den helt rigtige placering, så den kan være til mest mulig gavn. Placeringen bør være let tilgængelig og synlig for alle.
Vi anbefaler, at hjertestarteren placeres udendørs i det offentlige rum, hvor den kan være tilgængelig 24 timer i døgnet. Overvej derfor områder, hvor folk ofte samles såsom fællesarealer, fælleslokaler mm., og sørg for at informere alle om placeringen af hjertestarteren. Har du brug for mere vejledning, så læs vores guide, der hjælper dig med at vælge den bedste placering til din hjertestarter.
Enkelte hjertestartere kræver opbevaring ved minimum 15 grader, og egner sig dermed ikke til udendørs opbevaring. Så husk at tjekke dette i produktspecifikationerne eller spørg din forhandler, hvis du ønsker at hjertestarteren skal hænge udenfor.
Hvis hjertestarteren skal opsættes udendørs, skal den opbevares i et udendørs hjertestarterskab, så hjertestarteren beskyttes optimalt mod kulde, varme og fugt. Her kan du læse vores 5 gode råd om valg af hjertestarterskab.
Manglende vedligeholdelse af en hjertestarter er den hyppigste årsag til, at en hjertestarter ikke fungerer. Det er derfor helt afgørende, at hjertestarteren løbende serviceres, så den altid er funktionsdygtig og klar til at redde liv.
Ofte er der tvivl om, hvem der har ansvaret for hjertestarteren, efter den er indkøbt. Generelt kan man sige, at det er køberen, der har ansvaret medmindre man tegner en serviceaftale. Ansvaret indebærer bl.a. at holde styr på udløbsdatoer og udskiftning af batteri og elektrode på hjertestarteren. Derudover er det også vigtigt løbende at tjekke, om hjertestarteren virker som den skal. De fleste hjertestartere foretager en selvtest, men der er stor forskel på, hvor ofte hjertestarteren udfører testen og hvad den tester for. Nogle modeller udfører kun selvtest af batteriet, mens andre hjertestartere tjekker både batteri, elektrode samt den interne elektronik.
Det kan være en god ide at udpege en eller flere personer, der er ansvarlige for vedligeholdelse, kontrol og overvågning af hjertestarteren. Alternativt kan du tegne en serviceaftale.
Serviceaftale
Vi vil altid anbefale dig, at tegne en serviceaftale til din hjertestarter. Med en serviceaftale slipper du for ansvaret og besværet med at vedligeholde hjertestarteren. I stedet kommer professionelle fagfolk ud og servicerer din hjertestarter minimum en gang om året. Det giver dig tryghed for, at hjertestarteren altid er klar til at redde liv.
Når I har købt en hjertestarter, så er det mindst lige så vigtigt at få træning i hjertelungeredning og brugen af hjertestarteren. Effektiv hjertelungeredning er med til at øge chancen for genoplivning betydeligt. Vi anbefaler derfor, at du tager et førstehjælpskursus, hvor du lærer at give førstehjælp ved hjertestop – herunder hvordan du giver hjertelungeredning til en person med hjertestop samt hvordan du bruger en hjertestarter.
Træning i brug af hjertestarter og hjertelungeredning bør gentages regelmæssigt for at opretholde færdighederne.
Hvis der stadig er noget du er i tvivl om, når du skal vælge en hjertestarter til din virksomhed, boligforening, institution, skole eller andre steder, så har vi heldigvis yderligere hjælp vi kan tilbyde dig.
Du har mulighed for et besøg, hvor en af vores eksperter kommer ud og hjælper dig med bl.a. at vælge den rigtige hjertestarter og finde den mest optimale placering til hjertestarteren. Ydermere kan du tage en snak med vores konsulent om mulighederne for en serviceaftale til din hjertestarter, så den altid er klar til brug.
Vores konsulenter kan vejlede og hjælpe dig med, hvilken løsning, der passer bedst til dig. Du kan enten skrive til os her eller give os et kald på telefon 35 25 12 48.
Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.