Ville du kunne gøre en forskel?

En person falder om med hjertestop – og en kamp mod uret begynder. Du ringer 1-1-2 og en ambulance er på vej. Men livsvigtige sekunder bliver spildt. Ville du kunne gøre en forskel?

Vi kender alle sammen tanken ”der er nok en anden, der gør noget” eller ”der er nok nogen, der er bedre til det end mig”. Sandheden ved et hjertestop er, at det værste du kan gøre, er at gøre ingenting. For hvert minut der går, fra hjertestoppet indtræder, til hjertelungeredningen påbegyndes, falder chancen for overlevelse med ca. 10 %.

En frygt hos mange er, at man i tilfælde af hjertestop, kan komme til at gøre noget forkert. Folk træder ikke til, fordi de er bange for at være utilstrækkelige. I lige præcis dette tilfælde kan manglen på handling være forskellen på liv eller død.

Tal fra 2023 viser, at vidner og førstehjælpere trådte til med hjertelungeredning før ambulancens ankomst i 76 % af tilfældene med hjertestop. 

Der kan være stor forskel på, hvordan folk tror, de vil reagere i tilfælde af hjertestop, og hvordan folk rent faktisk reagerer. Derfor er det også vigtigt, at du har helt styr på din førstehjælp.

Man kan aldrig være sikker på, at en person med hjertestop kan genoplives – men det er 100 % sikkert, at personen ikke overlever, hvis man ikke gør noget.  

Vi håber, at du vil bruge 2 minutter på at se denne film, som er udarbejdet og venligt udlånt af førstehjælp.com. Her bliver vi i den grad konfronteret med konsekvenserne af vores handlinger, eller mangel på samme.

 

Se også filmen Morten fik hjertestop, en autentisk fortælling om 27-årige Morten Berthelsen, der under en ferie faldt om med uventet hjertestop.

Ta’ aktion. Ta’ teten og gå i gang. Ring 1-1-2 og påbegynd hjertelungeredning.

Sådan giver du hjertelungeredning:

  • Alarmer 1-1-2 og fortæl dem om hændelsen og din lokalitet.
  • Placér personen på ryggen på et fast underlag.
  • Tryk midt på brystbenet med begge hænder. Du skal trykke 5-6 centimeter ned. Slip trykket helt mellem hver brystkompression.
  • Giv 30 brystkompressioner med en frekvens på mellem 100 og 120 brystkompressioner pr. minut.
  • Efter 30 brystkompressioner gives 2 indblæsninger.
  • Gentag og fortsæt indtil ambulancen er ankommet og ambulancepersonalet tager over.

Det er altid en god ide at tage et førstehjælpskursus, eller få genopfrisket det, hvis du allerede har været på et. 

Et førstehjælpskursus lærer dig at handle hurtigt og effektivt, hvis der sker en ulykke. Formålet er at give dig viden, færdigheder og holdninger, der gør dig i stand til at yde førstehjælp ved alvorlige og livstruende situationer. Du lærer bl.a. at yde hjertelungeredning samt at bruge en hjertestarter. 

 

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.