Morten fik hjertestop

Morten Berthelsen var kun 27 år, da han under en løbetur falder om med uventet hjertestop. Takket være hurtig og effektiv førstehjælp fra forbipasserende kan Morten i dag fortælle om sine oplevelser i forbindelse med sit hjertestop.

Den 9. juli 2012 er en dag, Morten Berthelsen aldrig glemmer. Morten var på ferie med sin familie på Bornholm, da han under en løbetur fik uventet hjertestop. Morten fortæller her sin historie om, hvordan forbipasserende med effektiv hjertemassage, indblæsninger og stød fra en hjertestarter fik gang i hans hjerte igen:

I sommeren 2012 faldt jeg om med uventet hjertestop. Jeg var sammen med min mor, svigermor, kone og vores nyfødte tvillinger på ferie på Bornholm.

Vi skulle slappe af og nyde de fantastiske naturomgivelser på Bornholm. En del af ferien skulle desuden bruges på træning op til min nyeste udfordring – en ironman.

Jeg var 27 år og levede et aktivt liv med masser af motion og meget begrænsede mængder alkohol, var ikke-ryger og var på alle måder langtfra i risikogruppen for at falde om med hjertestop.

Den 9. juli 2012 stod jeg tidligt op og hyggede med tvillingerne, inden resten af familien vågnede. Vi spiste morgenmad og aftalte, hvad dagen skulle gå med. Vejret var perfekt, blå himmel og solskin.

Imens de andre gjorde sig klar til dagens udflugter, tog jeg ud på en lille frisk løbetur, som jeg regnede med ville tage en times tid.

Alting var hyggeligt, fredeligt og roligt – og ferien gik, præcis som vi håbede på.

Morten fik uventet hjertestop

Det næste, jeg husker, er, at jeg vågnede op på et hospital med en masse maskiner tilkoblet, og min familie stod omkring mig med tårer i øjnene.

Jeg forstod slet ikke, hvad der var sket. De fortalte mig, at jeg havde haft hjertestop, og at jeg havde været heldig at falde om i nærheden af en mand, der kunne førstehjælp, og kun 500 meter fra en hjertestarter.

Førstehjælp og stød med hjertestarter

Selve redningsforløbet foregik helt fantastisk, da jeg faldt om med hjertestop.

Folk omkring mig reagerede enormt effektivt og hurtigt. Mit hjertestop blev konstateret næsten i samme øjeblik, som jeg faldt om.

Herefter blev der ringet 1-1-2, og man gik straks i gang med at give mig hjertemassage og indblæsninger. En tysk turist skyndte sig i mellemtiden afsted efter den nærmeste hjertestarter.

Da ambulancen ankom 12 minutter efter, havde førstehjælperne allerede fået gang i mit hjerte ved hjælp af et stød fra hjertestarteren.

Jeg blev indlagt på Bornholms Hospital og lagt i kunstig koma. I de følgende dage, mens jeg lå i koma, talte min familie til mig og fortalte mig, at jeg var faldet og havde slået mig. Da jeg blev vækket fra den kunstige koma, var det eneste, jeg derfor ville tro på, at jeg var faldet og havde slået mig.

De efterfølgende uger

De efterfølgende uger gik med at overbevise mig selv om, at jeg havde haft hjertestop, genoptræning – og et væld af forskellige prøver og undersøgelser for at finde årsagen til mit hjertestop. De fandt ingenting – jeg var sund og rask.

Min motorik kom sig hurtigt, og mine fysiske skader var kun overfladiske. Min korttidshukommelse og mit energiniveau var til gengæld svært udfordret.

Jeg sov omkring 16 timer i døgnet, og hver morgen, når jeg vågnede, skulle de fortælle mig, hvad der var sket, og hvorfor jeg var indlagt.

I månederne efter gennemgik jeg et fysisk og psykisk genoptræningsforløb. Som tiden gik, blev min hukommelse bedre, og jeg fik stille og roligt mindre behov for søvn – der var bedring!

I forbindelse med min genoptræning vendte jeg tilbage til mit arbejde som afdelingschef i et salgsbureau. Jobbet virkede pludselig intetsigende, og jeg følte en trang til at give noget igen. Derfor besluttede jeg mig for at uddanne mig til førstehjælpsinstruktør for på den måde at være med til at sikre andre den samme gode førstehjælp, som jeg selv fik.

Efter hjertestoppet

Det er nu flere år siden, jeg faldt om med hjertestop, og jeg er på toppen igen.

Jeg er tilbage på arbejdsmarkedet på fuld tid. Jeg har droppet jobbet som afdelingschef og underviser nu i førstehjælp. Jeg dyrker masser af motion og nyder livet med min familie mere end nogensinde før! Alt sammen, fordi der var personer til stede, da jeg faldt om, som vidste, hvad de skulle gøre, og reagerede hurtigt.

Til sidst en særlig tak til Knud Kofoed, som er manden, der både konstaterede hjertestoppet, ringede efter hjælp og gav hjertelungeredning med hjertestarteren, indtil ambulancen kom frem.

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.