Guide til placering af hjertestarter

Tillykke! Du har købt en hjertestarter, men hvad så nu? Denne guide hjælper dig med at vælge den bedste placering.

Langt flere virksomheder, boligforeninger, organisationer, skoler og også en del private personer, ønsker at have en hjertestarter tilgængelig i deres nærområde. Nu har du købt en hjertestarter, men hvor skal den hænge?

Vi anbefaler, at alle hjertestartere bør placeres udendørs og i det offentlige rum, hvor de kan være tilgængelige 24 timer i døgnet. Vi anbefaler desuden, at hjertestarteren ikke låses inde i et udendørsskab, da det kan forsinke adgangen til hjertestarteren.

Vi har, ud fra vores egne erfaringer, lavet denne guide, der kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige placering til din hjertestarter.

Du har købt en hjertestarter, hvad så nu?

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal hænge din hjertestarter, kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål; Hvor er din hjertestarter lettest tilgængelig? Hvor er den i nærheden af flest mennesker? Kan alle se og nå min hjertestarter? Hvordan kan jeg gøre den let af finde?

På den måde finder du den optimale placering af din hjertestarter.

1. Hjertestarteren skal være tilgængelig

Det anbefales at hjertestarteren placeres, så den er offentlig tilgængelig 24/7. I de fleste tilfælde vil dette betyde udendørs, og man skal derfor have et udendørs hjertestarterskab, der beskytter hjertestarteren mod vind og vejr. Man bør her overveje, hvilket miljø skabet skal hænge i.

I Danmark skifter vejret tit og ofte med omskiftelige temperaturer til følge. Det betyder at man skal have et hjertestarterskab, der kan holde hjertestarteren varm om vinteren og kølig om sommeren. Læs mere om hvad du skal overveje, når du skal vælge et hjertestarterskab.

2. Hjertestarteren skal kunne gøre gavn for flest mulige

Hvert år får ca. 5.000 danskere uventet hjertestop uden for hospitalet. Det er derfor vigtigt, at hjertestartere placeres der, hvor folk befinder sig. For eksempel anbefales det ikke at placere sin hjertestarter i en aflåst baggård, hvor folk ikke kan tilgå hjertestarteren. Vi anbefaler, at man placerer sin hjertestarter, hvor flest folk færdes. I virksomheden kan det være i receptionen eller kantinen, hvor der kommer flest folk igennem dagligt. For boligforeninger kunne det være ved siden af opgangsdøren eller for enden af bygningen eller ved fælleslokalet. For andre kan det være ved butiksfacader, bytorve, hæveautomater, postkasser eller andre steder, hvor mange færdes.

3. Hjertestarteren skal kunne nås

Vi anbefaler at hjertestarteren placeres i øjenhøjde, så den let kan ses og nås af alle. Der kan være forskel på måden hvorpå hjertestarterskabe åbnes, så hav dette i mente, når du borer skabet i væggen. Med nogle skabe medfølger en montagevejledning, som kan guide dig til den rigtige højde. Derudover skal udendørsskabe også have adgang til strøm, så dette skal man huske at tage højde for, når man vælger placering.

4. Hjertestarteren skal let kunne findes

Ikke nok med at hjertestarteren skal placeres, så den er tilgængelig for alle, hvor mange færdes og kan nås af alle – så skal den også være let at finde. I en situation hvor tid er af så afgørende betydning for overlevelse, er det vigtigt at hjertestarteren let kan lokaliseres. Dette kan løses ved at vælge et skab med lys og reflekser, som gør skabet synligt i mørke. Vi anbefaler derudover, at man opsætter skiltning som førstehjælpere, eller eventuelle hjerteløbere, kan følge. Skiltene bør placeres, så de leder hen til hjertestarteren.

Brug for hjælp til montering af dit hjertestarterskab?

Vi kan hjælpe dig med montering og installation af dit udendørs hjertestarterskab. I samarbejde med EL:CON får du sat dit skab op efter gældende lovkrav. Kontakt os og få et tilbud på opsætning af dit udendørs hjertestarterskab. 

Registrering

Til slut vil vi anbefale, at du registrerer din hjertestarter på hjertestarter.dk. Ved at registrere din hjertestarter i Hjertestarter-Netværket, kan du være med til at redde liv. Når du har registreret din hjertestarter på hjertestarter.dk, bliver den synlig på kortet og tilgængelig for alle – også via app’en TrygFonden Hjertestart.

Samtidig bliver hjertestarteren synlig for landets 1-1-2-vagtcentraler, så de sundhedsfaglige medarbejdere kan dirigere førstehjælpere til den nærmeste hjertestarter i tilfælde af hjertestop ved opkald til 1-1-2.

 

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.