Med dit køb støtter du Hjerteforeningens livsvigtige arbejde
En person falder om med hjertestop – og en kamp mod uret begynder. Du ringer 1-1-2 og en ambulance er på vej. Men livsvigtige sekunder bliver spildt.
Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis du omgående giver livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, omgående starter hjertelungeredning (HLR) og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt.
Hjertestop kan ske for enhver. Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af pludseligt, uventet hjertestop uden for hospitalerne. Cirka 14 % af disse personer overlever (2022).
Man kender ikke altid årsagen til hjertestop, men ofte skyldes det en blodprop i hjertet. Hjertestoppet kan opstå, når en eller flere af hjertets kranspulsårer, som forsyner hjertemuskulaturen med blod, bliver blokeret af en blodprop.
Hjertelungeredning består grundlæggende af to handlinger: brystkompressioner for at skabe blodcirkulation og indblæsninger for at levere ilt til kroppen. Dermed kan man i en begrænset periode beskytte de vitale organer som hjertet og hjernen mod varig skade. HLR alene vil sjældent kunne ‘genstarte’ hjertet. Det vil i de fleste tilfælde kræve elektrisk stød/defibrillering fra en hjertestarter, som er den mest effektive behandling ved hjertestop.
Skal flere overleve deres hjertestop, kræver det, at vi i Danmark udbreder kendskabet til hjertelungeredning og øger tilgængeligheden af hjertestartere samt villigheden til at bruge dem. På den måde vil flere kunne overleve et hjertestop i fremtiden.
Vi anbefaler, at du tager et førstehjælpskursus, hvor du lærer at give førstehjælp ved hjertestop – herunder hvordan du giver hjertelungeredning til en person med hjertestop samt hvordan du bruger en hjertestarter.
Du kan med fordel sætte din telefon på højtaler, når du ringer 1-1-2. Så kan du blive guidet i at udføre hjertelungeredning, imens du yder førstehjælp.