Overlevelseskæden

Kender du de 4 trin i overlevelseskæden?

De 4 trin i overlevelseskæden beskriver en række handlinger, som alle har stor indflydelse på en persons chance for overlevelse et pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital.

Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis man omgående yder livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, alarmerer 1-1-2, omgående starter hjertelungeredning og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt. Fortsæt hjertelungeredning, indtil den sundhedsfaglige hjælp kan overtage og starte den avancerede hjælp.

Dette kaldes også for ”overlevelseskæden” og er en 4-trins proces, som kan redde liv, hvis den foretages hurtigt og effektivt.

Overlevelseskæden består af følgende 4 led:

  • Tidlig erkendelse og alarmering
  • Tidlig hjertelungeredning (HLR)
  • Tidligt stød/defibrillering med en hjertestarter
  • Hurtig avanceret hjælp fra sundhedsfaglige personer.

Lær mere om hvert af de 4 trin i overlevelseskæden nedenfor.

Kort og godt

Overlevelseskæden er ikke stærkere end det svageste led, og hvis et af leddene svigter, reduceres patientens overlevelseschancer markant. Derfor er det vigtigt, at du som vidne træder til med det samme og får sat gang i overlevelseskæden.

Tidlig erkendelse og alarmering

Tidlig erkendelse og alarmering

– for at sikre hurtig hjælp

 

De fleste hjertestop uden for hospitalet skyldes ofte blodprop i hjertet.

Et hjertetilfælde bør mistænkes, hvis personen klager over brystsmerter og/eller åndenød med evt. udstråling til arm eller kæbe. Personen kan ofte være bleg og klamtsvedende. I disse tilfælde skal man omgående alarmere 1-1-2, så ambulancen kan nå frem, før hjertestoppet indtræffer.

Det er også vigtigt hurtigt at kunne erkende, hvis personen har fået hjertestop – defineret ved ingen bevidsthed og unormal eller ingen vejrtrækning. Mistænker man hjertestop, skal man straks alarmere 1-1-2.

Ud over personer, der er bevidstløse uden normal vejrtrækning, bør man mistænke hjertestop hos enhver person, der viser tegn på kramper.

Tidlig hjertelungeredning 

– holder blodcirkulationen i gang og giver ilt til hjernen

 

Hvert minut tæller. Hvis en person har hjertestop, skal hjertelungeredning påbegyndes omgående. Begynd med brystkompressioner efterfulgt af indblæsninger (mund til mund).

Minutterne er afgørende: Man kan fordoble chancen for overlevelse, hvis man starter hjertelungeredning, straks efter at personen er faldet om.

Tidlig hjertelungeredning
Tidlig defibrillering

Tidligt stød/defibrillering med hjertestarter

– for at genstarte hjertet

 

I de fleste situationer, hvor en person får hjertestop, skyldes det en blodprop i hjertet, der skaber elektrisk kaos i hjertet – også kaldet ’stødbar rytme’.

Stød fra en hjertestarter er den eneste effektive behandling mod hjertestop, hvis hjertet har en stødbar rytme. Gives stødet inden for de første 3-5 minutter er overlevelsesraten på 50-70 %.

Gives der ikke effektiv hjertelungeredning, falder sandsynligheden for overlevelse med 7-10 % pr. minut, fra personen falder om med hjertestop til succesfuldt stød.

Hurtig avanceret hjælp

– kan sikre livskvaliteten

 

De sidste led i overlevelseskæden handler om at sikre det bedst mulige resultat for personen, som er faldet om, ved at beskytte hjertet og hjernen.

For lægpersoner gælder det om at placere den bevidstløse person med normal vejrtrækning i stabilt sideleje.

Når den sundhedsfaglige hjælp overtager, vil de anvende avancerede medicinske teknikker til at sikre det bedst tænkelige resultat for den kritisk syge person.

Hurtig avanceret hjælp

Vil du lære førstehjælp?