Hjertestop og hverdagens helte

Jørgen Ejlertzen overlevede et hjertestop takket være Mikael Jensen, som brugte en hjertestarter for første gang.

Hjertevagt sætter fokus på nogle af hverdagens helte, der har taget aktion og ydet livreddende førstehjælp til personer med hjertestop. Disse historier har til sinde at belyse, at vi alle kan gøre en forskel, hvis blot vi kender til hjertelungeredning og kan basal førstehjælp.

Hjertestarteren hos SATS i Viby ved Aarhus var netop sat op, da receptionist Mikael Jensen en november dag i 2011 fik brug for den. Tæt på fitnessklubben ved Brabrandstien var 66-årige Jørgen Ejlertzen pludselig faldet om under en cykeltur på stierne. Nu lå han livløs i græsset med cyklen ved siden af. Igennem et stykke tid havde Jørgen Ejlertzen haft svært ved at få luft op ad bakkerne på sine ture. Han blev træt og pustede, når han anstrengte sig. Denne dag svimlede det for øjnene, når han trådte i pedalerne, så han steg af cyklen for at holde en pause på en bænk ved åen. Mere husker Jørgen Ejlertzen ikke.

Sprang på cyklen med hjertestarteren

Forbipasserende opdagede hurtigt livløse Jørgen Ejlertzen og slog alarm. Alarmcentralen ringede til Mikael Jensen og bad ham komme hen til stedet med hjertestarteren og begynde hjertelungeredning i tilfælde af, at han nåede frem før dem. Han sprang på cyklen med hjertestarteren i den ene hånd og nåede efter et par minutter hen til Jørgen Ejlertzen, hvor to personer allerede var i gang med at yde førstehjælp.

– Det var første gang, at jeg betjente en hjertestarter og det skulle gå stærkt, for Jørgen lå med åbne og blanke øjne. Han var død på det tidspunkt, siger Mikael Jensen, der et halvt år forinden havde fået et førstehjælpskursus i SATS.

Færdighederne fra kurset fik han brug for denne eftermiddag, for Jørgen Ejlertzen skulle reddes. Han pakkede hjertestarteren ud af posen og satte elektroderne på hans brystkasse:

– Analyserer, rør ikke patienten. Der anbefales stød, sagde hjertestarterens stemme.

Mikael Jensen adlød ordren ved at træde til side og trykke på knappen. I samme øjeblik begyndte Jørgen Ejlertzens krop at trække sig sammen og han pustede ud, mens hjertestarteren stødte hans hjerte i gang.

– Han trækker vejret. Så er der liv i ham igen, tænkte Mikael Jensen og fortsatte hjertemassagen, indtil ambulancefolkene ankom to minutter senere og tog over.

Gjorde jeg det godt nok?

Jørgen Ejlertzen blev kørt på Aarhus Universitetshospital Skejby og hans krop blev nedkølet.

Nedkøling af hjertepatienter, der er bevidstløse efter hjertestop, er afgørende for, at de kan overleve uden skader. Han kom senere på operationsbordet og gennemgik en bypassoperation og fik indsat en ICD.

Imens cyklede Mikael Jensen tilbage til jobbet. Han havde netop reddet et andet menneske og stod nu tilbage i receptionen med hjertestarteren, der havde været i brug.

– Jeg var meget nervøs for, om jeg havde gjort det godt nok og om Jørgen ville overleve. Hvis han ikke overlevede, ville jeg så føle mig skyldig? siger Mikael Jensen.

Han blev derfor ekstra glad, da Jørgen Ejlertzens søn et par uger senere ringede til ham og fortalte, at hans far overlevede hjertestoppet og var hjemme igen.

Jørgen Ejlertzen er i dag tilbage på cyklen og tager sine daglige ture på 40-45 km. Bordtennis bliver det også til og vinterbader kan han også kalde sig.

Artikel fra Hjerteforeningens “Hjertenyt”, november 2012

Besøg webshoppen

  • ZOLL AED 3 hjertestarter 6

    AED 3 hjertestarter

    kr. 16.200,00 (ekskl. moms) kr. 20.250,00 (inkl. moms)
    Tilføj til kurv