Lasse faldt om med pludseligt hjertestop

ZOLL AED Plus hjertestarter redder liv i Gribskov Lægecenter

Hjertestop kan ramme én når som helst, uanset alder, fysisk sundhed og livsstil – men heldigvis ender denne historie godt.

Den 9. februar var en skelsættende dag for Lasse Kreiner.

Lasse følte sig rigtig skidt tilpas og havde ondt i maven – så Lasse kontaktede sin læge Jens Gotlieb. Lægen kendte Lasse godt over årene, og da han ikke er typen, der ringer medmindre, at den er helt galt – beder lægen Lasse om straks at komme ind til hans praksis.

Lægen noterede også Lasses bemærkning om, at han havde skuldersmerter – det kan være et symptom på, at noget er galt med hjertet. Lasse får taget et elektrokardiogram (EKG), og hverken lægen eller sygeplejerskerne bemærkede noget unormalt ved Lasses gemyt og humør, til trods for de smerter, han havde.

Det var først da Lasse rejste sig fra sin undersøgelse, at alle blev klar over, at noget ikke var, som det burde være. Mavesmerterne tog til, men han fik bevæget sig op til venteværelset efter sin forundersøgelse. På vejen op til venteværelset passerede Lasse lægehusets hjertestarter, som senere skulle vise sig, at blive hans redning.

Efter at have sat sig i venteværelset blev Lasse pludselig meget ilde tilpas. Lasse faldt om og ned på gulvet. Lasse har fået hjertestop.

Hjertestarteren guider genoplivningen

Tililende personale gav Lasse førstehjælp og med stød fra deres ZOLL AED Plus hjertestarter, lykkedes det dem at få hurtigt gang i Lasses hjerte igen.

Hvis man tror, at den slags sker hyppigt i en læges venteværelse, så tager man fejl. Lasses læge har haft egen praksis siden 1980’erne, og dette var første gang, at han oplevede et hjertestop. Derfor har hverken han eller hans bemanding af sygeplejersker regelmæssig rutine i hjertestop og genoplivning.

Det er her lægehusets hjertestarter gjorde en forskel. Den ZOLL hjertestarter som lægehuset har, guidede førstehjælperne igennem hele genoplivningen. Elektroderne blev sat på Lasses brystkasse, og som en af de få hjertestartere på markedet hjælper hjertestarteren brugeren med feedback om selve hjertemassagen.

Lasse er heldig – han bliver reddet af hjertemassage og stød fra hjertestarteren. Men det er langt fra alle, der er ligeså heldige som Lasse. Går der for langt tid før, at en hjertestarter påsættes en person med hjertestop, så reduceres chancen for overlevelse betydeligt.

Læs gerne vores guide til køb af hjertestarter før du overvejer hvilken hjertestarter, du skal købe.

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.