5 fantastiske fakta du ikke vidste om hjertet

De fleste ved, at hjertet er et af kroppens vigtigste organer. Men hvor godt kender du egentlig dit eget hjerte og hvor meget ved du om det? Vi har samlet 5 sjove fakta, som du med garanti ikke tænker over i hverdagen eller vidste før nu.

Hjertet & kredsløbet – kort fortalt

Før vi springer ud i de fem sjove fakta om hjertet, så lad os for god ordens skyld lige tage en opsummering af hvad hjertets funktion er. Dit hjerte er et organ cirka på størrelse med en knytnæve, der består af muskelvæv og som sidder midt i brystet (lettere mod venstre). Hjertet fungerer som en kraftig pumpe, der sikrer, at alle kroppens organer forsynes med blod og at vores krop er forsynet med ilt.

Hjertets fornemmeste opgave er altså at sikre, at blodet cirkulerer rundt i kroppen, så der bliver tilført ilt samt fjernet kuldioxid og andre affaldsstoffer.

Anatomisk er hjertet opdelt i højre og venstre side, der hvert består af et forkammer (atrium), og et hjertekammer (ventrikel). Højre side af hjertet samler iltfattig blod og pumper det videre ud til lungerne hvor det iltes, mens venstre side sørger for at samle og pumpe iltrigt blod ud til resten af kroppen. Hjertet har fire hjerteklapper, der er med til at sikre, at blodets vej gennem kroppen ensrettes og kun kan løbe én vej.

5 fantastiske fakta om hjertet

Det var lidt om hvordan hjertet og dit kredsløb fungerer. Du mindes det sikkert fra en 6. klasses biologitime, men her kommer så 5 fakta om hjertet, som din lærer ikke har fortalt dig før:

1. Hjertet har en medfødt pacemaker

Dit hjerte er afhængigt af en elektrisk stimulation for at kunne fungere. Hjertet kan ikke pumpe blod medmindre, at der sker en stimulering. Hvert eneste hjerteslag udløses af en gruppe celler, som kaldes for sinusknuden. Sinusknuden har til opgave at udsende elektriske signaler, der i fagsprog kaldes impulser, der påbegynder et hjerteslag. Sinusknuden kan derfor anses, som værende dit hjertes medfødte pacemaker.

2. Kvinders hjerte slår lidt hurtigere end mænds

Kvinders hjerter slår generelt lidt hurtigere end mænds. Det hænger sammen med, at mænds hjerter som regel er lidt større end kvinders, og derfor kan pumpe mere blod rundt i kroppen. Dermed har hjertet ikke behov for at slå så mange gange i minuttet. En kvindes hjerte slår i gennemsnittet 70-90 gange i minuttet mens en mands hjerte kun slår 60-80 gange i minuttet. Selvfølgelig er ovenstående også afhængig af alder og hvor fysisk aktiv, man er.

3. Man kan dø af et knust hjerte

Det er blevet romantiseret i sange og eventyr – ulykkelig kærlighed, der ender med et knust hjerte. Men fænomenet eksisterer faktisk i lægevidenskaben også. Det kaldes for ’broken heart syndrome’ eller Takotsubo, som er den officielle medicinske betegnelse. Du har muligvis hørt om det i forbindelse med sorg. Der er ofte historier om, når en ægtefælle går bort, at den efterladte partner dør relativt kort tid efter. Hvert år bliver 30 danskere ramt af dette fænomen. Det kan opstå som følge af en psykisk eller fysisk belastning forårsaget af en ulykke, dødsfald, sygdom eller fysisk krævende arbejde.

4. Latter er godt for hjertet

Forskning viser, at et godt grin kan styrke dit hjerte, reducere stress og øge dit immunforsvar. Undersøgelser viser yderligere, at latter kan reducere inflammation i arterierne. Når inflammation nedsættes, så mindskes risikoen for, at fedt og affaldsstoffer ophobes i blodkarrene i arterievæggene. Latter øger blodgennemstrømningen ved at øge den indre foring af blodkar. Latter øger også frigivelsen af endorfiner, som giver en følelse af velvære i hele kroppen, og at produktionen af stresshormonet kortisol reduceres.

5. Dit hjerte slår 100.000 gange i løbet af en dag

I løbet af en gennemsnitlig levetid vil hjertet slå mere end tre milliarder gange. Som om det ikke er fascinerende nok i sig selv, så pumper det voksne hjerte cirka 5 liter blod i minuttet, som svarer til cirka 7-8.000 liter blod i døgnet. Det tager ikke blodet mere end 20 sekunder at cirkulere gennem hele kredsløbet. Prøv at give en tennisbold et rigtigt godt klem med en hånd, og så har du en ide om den kraft og energi, dit hjerte bruger på at pumpe blod ud i kroppen. Selv i hviletilstand arbejder hjertemuskulaturen dobbelt så hårdt som lægmusklerne hos en person, der sprinter i fuldt løb.

Hold hjertet sundt hele livet

Hjertet er et fantastisk organ, der fortjener en sund livsstil for alt det arbejde, det gør for kroppen. En proaktiv tilgang til dit hjertehelbred er derfor klart at anbefale, så du undgår unødvendig stress og risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

 

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.