Claus Andersen

Værd at vide om hjertestarterskabe

En hjertestarter bør opbevares i et udendørs hjertestarterskab, så den bliver bemærket og samtidig er optimal beskyttet, sikret og disponibel 24 timer i døgnet hele året.

Hvert minut tæller, når en person får et hjertestop. Chancen for at overleve falder med cirka 10% for hvert minut, der går, uden behandling. Derfor er en hurtig indsats af afgørende betydning.

Ca. halvdelen af alle hjertestartere er låst inde efter fyraften. Men halvdelen af alle hjertestop sker, når vi holder fri. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at hjertestartere er tilgængelige hele døgnet, så de er lette at tilgå, hvis nogen falder om med hjertestop.

For at sikre, at hjertestarteren altid er klar til brug, er det vigtigt at opbevare hjertestarteren under de mest optimale forhold – samt placere hjertestarteren, hvor den gør allermest gavn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle hjertestartere bør placeres udendørs og i det offentlige rum, hvor, de kan være tilgængelige 24 timer i døgnet. Det anbefales desuden, at hjertestarteren ikke låses inde i et udendørsskab, da det kan forsinke adgangen til hjertestarteren.

Hvad er et hjertestarterskab?

For at sikre at hjertestarteren altid er klar til brug, er det vigtigt at den opbevares under de mest optimale forhold – og dér hvor den gør allermest gavn. Et hjertestarterskab har til opgave at beskytte hjertestarteren.

Alt efter hvilket miljø placeres i, er der forskellige egenskaber man skal overveje. Skal hjertestarten hænge indendørs, skal der bruges et indendørsskab eller et vægbeslag. Skal hjertestarten derimod opbevares udendørs, skal man investere i et hjertestarterskab til udendørsbrug med varme.

Der findes mange forskellige modeller og fabrikanter på markedet. Fælles for dem alle er, at de har hjertestarteren i fokus, men egenskaberne varieret fra skab til skab.

Hvad er et hjertestarterskab?
Hvorfor skaljeg bruge et hjertestarterskab?
Hvorfor skal jeg have et hjertestarterskab?

Hvert minut tæller under et hjertestop og hjertestarteren bør derfor være let tilgængelig og nem at finde.

Cirka halvdelen af alle hjertestartere er låst inden efter fyraften. Samtidig sker cirka halvdelen af alle hjertestop, når vi holder fri. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at hjertestartere er tilgængelige hele døgnet, så de er lette at tilgå, hvis nogen falder om med hjertestop.

For at sikre, at hjertestarteren er tilgængelig døgnet rundt, vil det i de fleste tilfælde betyde at hjertestarteren skal hænge udenfor. Men hjerterstartere er, som mange andre maskiner, følsomme overfor vind og vejr. Dette medfører nogle overvejelser omkring varme, ventilation, overvågning, alarmer, signaler og låse – alt afhængigt af skabets placering.

Vi anbefaler ikke, at man bruger et skab med kodelås, da det kan komplicere tilgangen til hjertestarteren.

Hvor skal et hjertestarterskab hænge?

Udenfor vil hjertestarteren kunne gøre allermest gavn, da den er tilgængelig for flest mulige mennesker. Samtidig bør hjertestarteren opbevares, hvor den bliver bemærket og under forhold hvor hjertestarteren, batteri og elektroder er i beskyttet mod vind og vejr.

Er I en boligforening eller virksomhed, som er i tvivl om, hvor I skal placere jeres hjertestarter, kan I stille jer selv følgende spørgsmål:

  • Hvor er der flest mennesker?
  • Hvor kan alle komme ind/hen?
  • Hvor er hjertestarteren mest synlig?

For virksomheder vil de oftest betyde, at hjertestarteren placeres i receptionen eller på facaden ud mod gaden. Her har alle adgang og det er samtidigt et sted, hvor mange dagligt går forbi. For boligforeninger er det typisk den fælles gård eller på facaden ud til gaden. I gården er det kun beboere i foreningen som har adgang – på gaden kan de nærliggende foreninger og hjerteløbere også benytte sig af den.

Hvor skal et hjertestarterskab hænge?
Spørgsmål og svar om hjertestarterskabe

Find svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål omkring skabe til hjertestartere.

1. Kan hjertestarterskabe placeres hvor som helst?
Udendørs
Placering af et udendørs hjertestarterskab er afhængig af strømtilførsel. Er der strømtilføring, kan skabet i princippet placeres hvor som helst.

Man skal dog være opmærksom på, at kvaliteten af skabet også spiller ind i forhold til placeringen. Er kvaliteten af skabet mindre god, anbefales det, at skabet opsættes på en nordvendt væg under halvtag for optimal beskyttelse mod vind og vejr.

Indendørs
Et indendørs hjertestarterskab bør placeres, så skabet gør mest gavn, er nemt at komme til – samt placeres så der bliver lagt mærke til det i det daglige.

2. Hvorfor koster nogle skabe meget mere end andre?

Prisen på et hjertestarterskab afhænger af skabets funktioner og kvalitet.

De mere avancerede skabe sikrer, at hjertestarteren opbevares optimalt i alt slags vejr. De kan derfor være en lidt dyrere men også en bedre investering på længere sigt – end de skabe, der ikke tilbyder samme funktioner og kvalitet.

3. Kan skabet selv alarmere/ringe 1-1-2?
Du skal altid selv alarmere alarmcentralen på telefon 1-1-2. Dette kan skabet ikke gøre for dig.
4. Informerer skabet, hvis hjertestarteren ikke virker?
Det afhænger af, hvilket hjertestarterskab du vælger. Enkelte mærker som f.eks. Cabix har et indbygget system, der underretter visuelt og med lyd, hvis der er fejl på hjertestarteren eller hvis hjertestarteren bliver fjernet fra skabet.
5. Skal hjertestarterskabet tilsluttes strøm og kan jeg selv montere det?
Udendørs
Et udendørs hjertestarterskab skal kunne beskytte hjertestarteren fra fugt, frost, vind og vejr. Skabet skal derfor tilsluttes strøm, for at kunne temperere skabets indeklima.

Det anbefales, at udendørsskabe installeres af en autoriseret elektriker.

Indendørs
Skabe til indendørs brug er som regel batteridrevet og du kan derfor selv opsætte skabet.

6. Kan vores egen elektriker installere hjertestarterskabet?
Udendørs
Enhver autoriseret elektriker kan installere udendørsskabe.

Indendørs
Skabe til indendørs brug er som regel batteridrevet. Det er derfor ikke nødvendigt at skabet opsættes af en autoriseret elektriker.

7. Holder hjertestarterskabet min hjertestarter varm om vinteren?
Udendørsskabe tager højde for, at hjertestarteren skal have et tempereret indeklima om vinteren og beskytter hjertestarteren mod frost og fugt.

Nogle udendørsskabe sikrer også imod høje temperaturer om sommeren. Det er dog afhængigt af skabets funktioner, som den enkelte model tilbyder.

8. Når man åbner hjertestarterskabet, hvorfor er der så en alarm, der hyler?
Skabet hyler eller afgiver en høj lyd for at skabe opmærksomhed og henlede omgivelserne på, at en hjertestarter skal i brug for at hjælpe en person med hjertestop.
9. Kan skabet oplade hjertestarteren?
Nej. Hjertestarteren er batteridrevet og lader derfor ikke inde i skabet.

Det er vigtigt, at du regelmæssigt tjekker hjertestarterens status eller alternativt tilknytter den til en serviceaftale.

10. Hvornår er det nødvendigt med et udendørsskab?
Hvis hjertestarteren skal hænge udenfor, skal det opbevares i et udendørs hjertestarterskab, så den er beskyttet optimalt mod vind og vejr.
11. Hvad er de årlige udgifter på et udendørsskab?
Det afhænger af, hvilket hjertestarterskab du vælger. Nogle skabe er produceret med strømbesvarende teknologi, der er med til at holde de årlige el-omkostninger minimal.

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.