Ny bog om førstehjælp

2. udgave af ’Lær Førstehjælp’ indeholdende et kapitel om stroke

Hjertevagts førstehjælpsbog ’Lær førstehjælp’ er udkommet i en 2. udgave, som er opdateret med de nyeste tal. Samtidig er bogen udvidet med et nyt kapitel omhandlende stroke, hvor du bl.a. kan læse om symptomerne på et stroke.

Hvert år rammes cirka 5.000 danskere af pludseligt, uventet hjertestop uden for hospitalerne. Cirka 14 % af disse personer overlever (2022). 3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem, mens de resterende sker i det offentlige rum.

Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis man omgående yder livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, alarmere 1-1-2, omgående starter hjertelungeredning (HLR) og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt.

Et nyt kapitel om Stroke

Et stroke eller apopleksi er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen, som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen, der kan være alvorlig invaliderende.

Hvert år rammes cirka 12.000 danskere af et stroke. Det svarer til cirka 40 personer om dagen. Stroke er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Cirka halvdelen af dem, som overlever, må efterfølgende leve med fysiske og mentale handicaps. Desto hurtigere, man kommer under behandling fra symptomdebut, jo større er sandsynligheden for, at man begrænser eller slipper for et varigt mén.

Lær førstehjælp

Skal flere overleve deres hjertestop, kræver det, at vi i Danmark udbreder kendskabet til HLR og øger tilgængeligheden af hjertestartere samt villigheden til at bruge dem. På den måde vil flere kunne overleve et hjertestop i fremtiden. 

Samtidig er det vigtigt at få lært danskerne om symptomerne på et stroke, så flere kommer i rettidig behandling og fysiske og mentale mén kan minimeres. I bogen gennemgås remsen Stræk-Snak-Smil, som kan hjælpe dig med at identificere et stroke.

Førstehjælpsbogen ’Lær førstehjælp’ er opbygget, så den tager dig igennem alle de vigtige step, som du bør kende, hvis du pludselig står i en kritisk situation – så du kan gøre en forskel og redde liv.

Der er i ’Lær Førstehjælp’ særlig fokus på:

  • Overlevelseskæden og alarmering
  • Basal hjertelungeredning
  • Hjertestarter/AED
  • Hjertelungeredning med hjertestarter
  • Stabilt sideleje
  • Hjertelungeredning til børn
  • Fremmedlegeme i luftvejene
  • Stroke

’Lær førstehjælp’ er en hånd- og lærebog til brug på kurser i førstehjælp, hvor godkendte instruktører følger op med praktisk træning i forskellige førstehjælpssituationer. Førstehjælpsbogen følger ERC’s 2020/21 guidelines og er godkendt til at blive anvendt ved Dansk Førstehjælpsråds førstehjælpskurser.

Nye uddannelsesplaner på førstehjælpskurser

I de nye uddannelsesplaner fra Dansk Førstehjælpsråd, skal undervisning i stroke indgå i førstehjælpsundervisningen på flere førstehjælpskurser. Den nye udgave af førstehjælpsbogen ’Lær førstehjælp’ er derfor opdateret med et kapitel om stroke og hvordan du genkender symptomerne på et stroke.

Du kan bestille førstehjælpsbogen her

Undervisning i stroke vil fremover indgå på disse førstehjælpskurser:

Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden lancerer en landsdækkende kampagne omkring stroke fra midten af september og flere år frem.

 

Lær førstehjælp er lavet af Michael Lund Byskov og Tine Bøegh-Petersen.
2. udgave af bogen er udgivet i august 2019 af Medidyne A/S.
ISBN: 978-87-997863-1-2

Besøg webshoppen

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.