Hvordan virker en hjertestarter?

Alle kan bruge en hjertestarter. Det er nemt - når du har trykket på startknappen, guider hjertestarteren dig gennem hele forløbet.

Hvordan virker en hjertestarter, og må alle betjene den? I dette indlæg guider vi dig igennem hvad en hjertestarter kan, og hvorfor det er vigtigt, at vide hvordan den virker.

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter kaldes også for en AED, som står for Automatisk Ekstern Defibrillator. Helt basalt kan man sige, at en hjertestarter er et lille, transportabelt, batteridrevet apparat, der kan analysere hjerterytmen og afgive et stød, der ’genstarter hjertet’, hvis nødvendigt. Til hjertestarteren følger stødpads, der skal sættes på brystkassen. 

Når et hjertestop opstår, er der i begyndelsen ofte ’elektrisk kaos’ i hjertet, hvilket betyder, at hjertet ikke trækker sig ordentligt sammen og derfor ikke pumper blodet rundt i kroppen. Hjertestarteren kan ikke vurdere, om personen har hjertestop, men analyserer via elektroderne hjerterytmen og fortæller herefter, om stød anbefales.

Du vil opdage, at der findes mange forskellige hjertestartere med forskellige udseende og brugervenlighed på markedet. Fælles for dem alle er, at de kan analysere hjertets rytme og afgive stød til en person med hjertestop, hvis der er en stødbar rytme.

Hjertestarter modeller

Sådan bruger du en hjertestarter

Alt efter hvilken hjertestarter der anvendes, skal du typisk først åbne en låge eller trykke på en knap for at tænde hjertestarteren.  

Det er vigtigt at elektroderne placeres korrekt på brystkassen – og direkte på tør og bar hud. I de fleste hjertestartere ligger en engangsskraber, så førstehjælperen kan fjerne hår fra de områder hvor elektroderne skal fastklæbes. Fjern kun hårene, hvis det er nødvendigt for elektrodens hudkontakt, da det ellers vil være spild af kostbar tid. Husk også at fjerne smykker, plaster m.m., der kan komme i kontakt med elektroderne, når de placeres, da det ellers kan give personen brændemærker.

Udseendet på elektroderne kan variere fra producent til producent, men placeringen er den samme uanset elektrodernes udformning.

Hjertestarter elektroder

Hjertestarteren vejleder dig

Når du tænder hjertestarter, vil du blive stemmevejledt gennem processen i større eller mindre grad. Nogle hjertestartere guider dig gennem hele forløbet og har en kombination af lyd, animationer, illustrationer og tekst – mens andre hjertestartere er mere begrænsede i deres vejledning.

Hvis stød anbefales, vil hjertestarteren fortælle, at du skal trykke på den blinkende stødknap. Hvis stød ikke er muligt, vil hjertestarteren fortælle, at du straks skal starte hjertelungeredning.

Det er ikke muligt at komme til at støde, hvis hjertestarteren ikke anbefaler dette.

Hjertestarter med feedback

Stød fra en hjertestarter er det mest afgørende i forbindelse med et hjertestop – men stød gør det ikke alene. Hjertelungeredning er en meget vigtig del af førstehjælpen, og jo tidligere og bedre den udføres, jo større er overlevelseschancerne.

Enkelte hjertestartere har et indbygget feedbacksystem, som hjælper dig med at udføre den bedste mulige hjertemassage. En sensor på elektroden måler både kompressionsdybde og -frekvens, så snart hjertemassagen påbegyndes.

Hjertestarteren vejleder dig med udtryk som ”tryk hårdere” eller ”god hjertemassage”, samtidig med at en metronom hjælper dig med at holde den rigtige frekvens. Det Europæiske Råd for Genoplivning (ERC) – anbefaler feedbacksystemer i hjertestartere.

ZOLL AED 3 hjertestarter

Hvem må bruge en hjertestarter?

Det er en skrøne, at du skal vide, hvordan du betjener en hjertestarter, før du må bruge den. Alle må bruge og betjene en hjertestarter i Danmark. Er man i stand til at give livreddende førstehjælp, kan man også trygt og effektivt betjene en hjertestarter uden forudgående træning. 

Vigtigst er det dog, at du altid ringer til 1-1-2, hvis du står med en person, der er bevidstløs og ikke trækker vejret regelmæssigt. Så kommer du nemlig i direkte kontakt med en sundhedsfaglig medarbejder, der fortæller dig, hvad du skal gøre og vil hjælpe dig hele vejen igennem forløbet.

Sundhedsstyrelsen besluttede i 2003, at brugen af hjertestartere ikke længere er at betragte som medicinsk behandling – hvilket betyder, at lægfolk må anvende hjertestartere. Det anbefales dog, at man tager et kursus i brugen af hjertestarter.

Derfor skal du tage et førstehjælpskursus

Der er som tidligere nævnt rigtig mange forskellige hjertestartere på det danske marked, og der er meget stor forskel på, den hjælp og feedback du får fra den enkelte hjertestarter under genoplivningen.

Vi anbefaler, at du tager et førstehjælpskursus, hvor du lærer at give førstehjælp ved hjertestop – herunder hjertelungeredning til en person med hjertestop og hvordan du bruger en hjertestarter. 

Vigtigst af alt. Uanset om du har taget et kursus i førstehjælp eller ej, så kan du ikke gøre noget forkert, når det handler om at træde til ved et hjertestop.

 

Vigtig viden ved brug af hjertestarter

Hvis huden er våd

Personer, som pludselig falder om med hjertestop, kan have en våd brystkasse, fordi de er reddet op af vandet, eller fordi de har været klamtsvedende, lige før hjertestoppet indtraf. Tør huden af, inden stødpadsene fastklæbes på huden.

Meget hår på brystkassen

I de fleste hjertestartere ligger der en engangsskraber. Fjern hårene fra de områder, hvor stødpadsene skal fastklæbes. Fjern kun hårene, hvis det er nødvendigt for stødpadsenes hudkontakt, da det ellers vil være spild af kostbar tid.

Pacemaker

Nogle personer har indopereret en pacemaker. Pacemakeren ligger ofte lige under huden og er umiddelbart synlig under huden på brystkassen.

Man kan sagtens bruge en hjertestarter på personer med pacemaker. Placér dog ikke stødpadsene oven på pace-makeren, men lige ved siden af.

Smykker

Fjern smykker, plaster m.m., der kan komme i kontakt med stødpadsene, når de placeres, da det ellers kan give personen brændemærker.

Hjertestartere og førstehjælp

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.