Stroke er på dansk, en blodprop eller en blødning i hjernen.

Hvad er et stroke?

Hvert år rammes ca. 12.000 danskere af et stroke, der er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

Et stroke eller apopleksi er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen. Hvis blodgennemstrømningen til en del af hjernen reduceres eller helt stoppes på grund af en blodprop eller blødning, vil det medføre pludselig tab af kropsfunktioner som f.eks. taleforstyrrelser og halvsidige lammelser.

En blodprop i hjernen er årsag til cirka 85 % af stroke tilfældene, mens hjerneblødning står for cirka 15 % af tilfældene. Det er primært en CT-skanning, der kan afgøre, om der er tale om en blodprop eller blødning i hjernen, da symptomerne ligner hinanden.

Et stroke er en fællesbetegnelse for en begyndende skade på hjernen som følge af en blodprop eller en blødning i hjernen.

 

Hvert år rammes cirka 12.000 danskere af et stroke. Det svarer til cirka 40 personer om dagen. Stroke er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Cirka halvdelen af dem, som overlever, må efterfølgende leve med fysiske og mentale handicaps. Desto hurtigere, man kommer under behandling fra symptomdebut, jo større er sandsynligheden for, at man begrænser eller slipper for et varigt mén.

De største syndere til en blødning eller blodprop i hjernen er forhøjet blodtryk, rygning og sukkersyge – men andre faktorer kan øge risikoen for, at man rammes af et stroke.

Faktorer, der øger risikoen for et stroke

  • Forhøjet blodtryk
  • Rygning
  • Sukkersyge
  • Hjerteflimmer
  • Forhøjet kolesterol
  • Overforbrug af alkohol
  • Begrænset motion
  • Usund kost
  • Familiært disponeret
  • Overvægt

Man kan selv gøre en masse for at reducere risikoen for en blodprop eller blødning i hjernen ved at ændre sin livsstil, hvis man er i risikogruppen i forhold til ovenstående.

Symptomer

De typiske symptomer, der ses i forbindelse med et stroke er:

  • Halvsidig lammelse i ansigtet, arm, ben – eller alle tre steder.
  • Sprogforstyrrelse, hvor man ikke kan finde ordene eller har svært ved at udtale ordene.
  • Pludselig udfald af én halvdel af synsfeltet.
  • Pludselig svimmelhed ledsaget af andre symptomer fx koordinationsbesvær.

Symptomerne viser sig ofte som pludselige opståede problemer i den ene side af kroppen. Det kan f.eks. være lammelser i den ene side af ansigtet eller manglende kontrol over et ben eller en arm.

 

Stræk-Snak-Smil

Hvis en person pludselig rammes af ovenstående symptomer, så undersøg personen ved hjælp af remsen Stræk-Snak-Smil. Er der tegn på et stroke, ring straks 1-1-2.

 

Huskeremse ved symptomer på stroke: Stræk Snak Smil
Stræk: Bed personen om at strække sine arme. Hænger den ene arm?
Snak: Bed personen om at snakke. Hænger ordene ikke sammen?
Smil:  Bed personen om at smile. Hænger den ene side af ansigtet?

 

Stroke er en tidskritisk tilstand. Den akutte behandling på sygehuset skal være påbegyndt indenfor 4½ time fra symptomdebut. Desto tidligere behandlingen iværksættes jo bedre. Derfor skal man omgående reagere og ringe 1-1-2, hvis man oplever symptomer på et stroke.

Førstehjælpskursus

Til sidst, vil vi anbefale dig at lære mere om stroke på et førstehjælpskursus. Her lærer du, hvordan du skal handle på pludseligt opståede symptomer og at genkende symptomerne ved hjælp af remsen Stræk, Snak, Smil.

På de fire nedenstående førstehjælpskurser indgår stroke, som en del af undervisningen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Dansk Råd for Genoplivning

Lær om stroke på et førstehjælpskursus

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.