Hvad er agonal vejrtrækning? - Hjertevagt.dk

Hvad er agonal vejrtrækning?

Hvad er agonal vejrtrækning, og hvorfor er det godt at kunne genkende symptomet i en situation med hjertestop?

Agonal vejrtrækning optræder hos op mod 40 % af alle personer med hjertestop i minutterne, efter at hjertestoppet er indtruffet.

Agonal vejrtrækning er det medicinske udtryk, der bruges til at beskrive en langsom vejrtrækning, en anstrengt og/eller støjende vejrtrækning samt en gispende måde at trække vejret på – dette kaldes typisk også for gasping.

Agonal vejrtrækning er en ’ikke normal vejrtrækning’, men skyldes reflekser fra hjernen og er et tegn på hjertestop. Agonal vejrtrækning kan være gisp, samt langsomme, anstrengte og/eller støjende vejrtrækningslyde fra personen, som er kollapset.

I nogle tilfælde kan det virke forvirrende, da det kan misfortolkes som om, at personen trækker vejret.

Det er vigtigt for en person, der er bevidstløs og har agonal vejrtrækning, at man omgående starter hjertelungeredning og tilkalder hjælp.

Hvorfor opstår agonal vejrtrækning?

I det øjeblik man får hjertestop, stopper cirkulation af iltet blod til hjernen. I takt med, at iltmanglen breder sig i hjernen, kan hjernen nogle gange fortsat lave vejrtrækningsreflekser i en kortere eller længere periode.

Hvorfor skal du kunne genkende agonal vejrtrækning?

Fordi, at agonal vejrtrækning kan opstå i forbindelse med et hjertestop, er det vigtig at kunne genkende symptomerne, så det ikke afholder dig fra at give hjertelungeredning. Agonal vejrtrækning defineres som ’ikke normal vejrtrækning’ – næsten uden vejrtrækning, langsom gispende vejrtrækning, anstrengt og/eller støjende uregelmæssig vejrtrækning. En person med hjertestop kan også have krampagtige muskelsammentrækninger.

Symptomer på agonal vejrtrækning:

  • Næsten ingen vejrtrækning
  • Langsomme gisp
  • Anstrengt og/eller støjende uregelmæssig vejrtrækning

Hvis en person er bevidstløs, med ingen eller unormal vejrtrækning, står du i en situation med en person med hjertestop. Ved hjertestop falder chancen for at overlevelse med op til 10 % pr minut, hvis ikke der gives hjertelungeredning til personen. Det er derfor altafgørende, at man handler øjeblikkeligt. Ring 1-1-2 og påbegynd hjertelungeredning.

Det kan ikke understreges nok, hvor stor en rolle hjertelungeredning spiller for overlevelse. Hvis du kan træde til i en situation, hvor en person er bevidstløs og har agonal vejrtrækning, så kan du måske redde et liv.

Trænger du til at opdatere din førstehjælpsviden?

Find et førstehjælpskursus

Bliv inspireret – nyhedsmail

Bliv holdt opdateret om nyheder, tilbud, fragtkampagner med mere direkte i din indbakke.

Ved at tilmelde dig, accepterer du vores privatlivspolitik.
Du kan altid framelde dig nyhedsmailen igen.